Από Funding Gate σε Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2024
Κατηγορία: NEA

Πέντε νέα funds έως τα τέλη του 2024 με φρέσκα κεφάλαια για επενδύσεις σε startups

Νέες πηγές χρηματοδότησης ανοίγονται για τις ελληνικές startups, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος του 2024 αναμένεται η προσθήκη πέντε νέων funds στο χαρτοφυλάκιο των ενεργών κεφαλαίων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, με στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας και της τεχνολογίας στη χώρα. Η είσοδος αυτών των επενδυτικών σχημάτων στην αγορά αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την υποστήριξη των ελληνικών επιχειρηματικών εγχειρημάτων, αυξάνοντας την πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία και παρέχοντας περισσότερες επιλογές σε αναπτυσσόμενες εταιρείες.

Ήδη, η ΕΑΤΕ συμμετέχει σε 30 ενεργά funds, με την εγχώρια σκηνή να διαθέτει πλέον ένα πλήρες φάσμα επενδυτικών εργαλείων, που καλύπτουν όλα τα στάδια ανάπτυξης μιας startup, από το very early pre-seed, όπως τα funds Corallia Ventures και Loggerhead Venture Fund, έως τα growth funds, όπως το Halcyon Equity Partners S.C.A. SICAR, που σήκωσε 120 εκατομμύρια ευρώ, και το EOS II Fund, με αρχικά επενδυτικά κεφάλαια 219 εκατ. ευρώ (first closing). Στόχος της ΕΑΤΕ είναι να υποστηρίξει την ανάπτυξη των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων από το πολύ πρώιμο στάδιο έως τη φάση της πλήρους ανάπτυξης, δημιουργώντας ένα ισχυρό επενδυτικό οικοσύστημα που αναδεικνύει τη δυναμική του ελληνικού επιχειρηματικού τοπίου.

Σε αυτό ενδέχεται να συμβάλει και η θέσπιση Golden Visa για όσους επενδύουν σε startup - μέτρο που περιλαμβανόταν στο πακέτο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ. Όπως έχει ανακοινωθεί, από 1η Ιανουαρίου 2025, θα χορηγείται άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε ελληνική startup που είναι μέλος του Εθνικού Μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων (Elevate Greece).

Στόχος η γεφύρωση του χάσματος ΗΠΑ-Ευρώπης

Όπως ανακοινώθηκε χθες στο πλαίσιο του πρώτου EIC Scaling Summit που διεξάγεται στην Αθήνα, με στόχο να επιταχύνει και να κλείσει το τεχνολογικό χάσμα που τη χωρίζει με τις ΗΠΑ και την Ασία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε ένα δίκτυο έμπιστων επενδυτών που είναι έτοιμοι να επενδύσουν μαζί με την ΕΕ σε ευρωπαϊκές καινοτόμες επιχειρήσεις deep tech. Η δημιουργία του δικτύου ανταποκρίνεται στην ανάγκη να αυξηθεί η χρηματοδότηση των εν λόγω εταιρειών ώστε να παραμείνουν και να αναπτυχθούν στην Ευρώπη.

"Η ιδέα γεννήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν σε συνάντηση με μια ομάδα κορυφαίων επενδυτών στις Βρυξέλλες προσπαθούσα να κατανοήσω τι πρέπει να κάνουμε, τόσο ως νομοθέτες όσο και ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να ενισχύσουμε τις προσπάθειες και να επιταχύνουμε την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών στην Ευρώπη, ώστε αυτές να αναπτυχθούν και να παραμείνουν εδώ. Αυτό είναι το κενό που αντιμετωπίζουμε: έχουμε πολλές εξαιρετικές ιδέες από λαμπρούς ερευνητές και καινοτόμους, όμως όταν έρθει η ώρα να μεταφερθούν στην αγορά και να κλιμακωθούν, χάνουμε κρίσιμες ευκαιρίες, όπως και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα", τόνισε η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, Ιλιάνα Ιβάνοβα, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο του EIC Scaling Summit.

"Στόχος μας ήταν να προσελκύσουμε την προσοχή του ιδιωτικού τομέα, να κατανοήσουμε τι τον κινητοποιεί και τι θα μπορούσε να τον κάνει να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά. Έτσι γεννήθηκε αυτή η πρωτοβουλία. Είμαι πολύ χαρούμενη που σήμερα την εγκαινιάσαμε στην Αθήνα, μια ζωντανή και πολυσύχναστη μητρόπολη με πολλά εξαιρετικά παραδείγματα καινοτομίας. Μέσα από αυτό το αξιόπιστο δίκτυο επενδυτών, παρέχουμε μια πλατφόρμα για συνεργασία και συμμετοχή, καθώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας διαθέτει 10 δισεκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη της βαθιάς τεχνολογίας στην Ευρώπη. Όμως, αυτό από μόνο του δεν επαρκεί για να καλύψουμε το μεγάλο χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει", πρόσθεσε η Ευρωπαία Επίτροπος.

"Η Ευρώπη χάνει ταλέντα"

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΕΑΤΕ, Χάρης Λαμπρόπουλος, ο οποίος, μιλώντας στο Scale 100 Forum, ανέδειξε ένα κρίσιμο και ανησυχητικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Ανέφερε ότι, ενώ υπάρχει ένα κύμα ταλέντου και νέων επιχειρήσεων που αναπτύσσονται στην Ευρώπη, πολλές από τις πιο υποσχόμενες εταιρείες πωλούνται σε αμερικανικές ή ασιατικές εταιρείες όταν φτάνουν στη φάση του scale-up. Αυτό κοστίζει στην Ευρώπη όχι μόνο ταλέντα, αλλά και μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι όσον αφορά την καινοτομία και το οικονομικό της τοπίο. Έχουμε δει ένα κύμα ταλέντων και επιχειρηματικότητας, με νεοφυείς επιχειρήσεις να αναδύονται σε διαφορετικούς τομείς, υπερβαίνοντας τα όρια της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Ωστόσο, ένα κρίσιμο ζήτημα παραμένει - ο αγώνας να διατηρήσουμε τις περισσότερο υποσχόμενες εταιρείες μας καθώς φτάνουν στη φάση του scale-up. Πολύ συχνά, οι ευρωπαϊκές εταιρείες με πρωτοποριακές δυνατότητες πωλούνται σε αμερικανικές ή ασιατικές εταιρείες στο απόγειο της ανάπτυξής τους, κοστίζοντας στην Ευρώπη όχι μόνο ταλέντα, αλλά μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη", ανέφερε ο κ. Λαμπρόπουλος.

Ο ίδιος ανέφερε και ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως η DeepMind, μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία εξαγοράστηκε από την Google το 2014, ή η ελληνική Viva Wallet, η οποία εξαγοράστηκε το 2023 από την JP Morgan Chase.

"Αυτές οι περιπτώσεις δεν είναι μεμονωμένες. Αντιπροσωπεύουν ένα μοτίβο. Χάνουμε τα 'πολύτιμα κοσμήματα' της ευρωπαϊκής καινοτομίας από ξένους επενδυτές. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη ισχυρής οικονομικής υποστήριξης στο στάδιο του scale-up, όπου αυτές οι εταιρείες χρειάζονται σημαντικά κεφάλαια για να ανταγωνιστούν παγκοσμίως αλλά συχνά δεν τα βρίσκουν εντός της Ευρώπης. Ως αποτέλεσμα, στρέφονται σε ξένους αγοραστές, οι οποίοι όλο και περισσότερο προέρχονται εκτός της ΕΕ", τόνισε ο πρόεδρος της ΕΑΤΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν συγκρίνουμε τις επενδύσεις σε venture capital (VC) και private equity (PE) ως ποσοστό του ΑΕΠ, το χάσμα γίνεται σαφές. Το 2023, οι επενδύσεις VC/PE της ΕΕ ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν σημαντικά χαμηλότερες από αυτές των ΗΠΑ ή ακόμη και της Κίνας. Οι ΗΠΑ επενδύουν κατά μέσο όρο πέντε φορές περισσότερα ανά μονάδα ΑΕΠ, ενώ οι μεγάλες ασιατικές οικονομίες, ιδίως η Κίνα και η Νότια Κορέα, αυξάνουν ραγδαία τις επενδύσεις τους. Για το 2022, καταγράφηκε ότι οι επενδύσεις VC στην ΕΕ αντιπροσώπευαν μόλις το 0,08% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με το 0,7% στις ΗΠΑ. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της διαφοράς οφείλεται στη συμμετοχή των εταιρειών. Στις ΗΠΑ και την Ασία, οι εταιρικοί επενδυτές διαδραματίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην παροχή χρηματοδότησης στα κρίσιμα στάδια, ενώ η Ευρώπη υστερεί σημαντικά σε αυτόν τον τομέα. Το ίδιο ισχύει και για τα ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά ταμεία, τα οποία επίσης απουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό από τα ευρωπαϊκά VC.

Γι' αυτό, σύμφωνα με τον κ. Λαμπρόπουλο, είναι επιτακτική ανάγκη η ΕΕ να παρέμβει πιο αποφασιστικά για να στηρίξει τις αναπτυσσόμενες εταιρείες. "Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι ευρωπαϊκές καινοτομίες θα παραμείνουν στην Ευρώπη όσο το δυνατόν περισσότερο, δημιουργώντας θέσεις εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας, ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη και ενδυναμώνοντας την παγκόσμια ανταγωνιστικότητά μας. Όταν αυτές οι εταιρείες παραμένουν στα χέρια των Ευρωπαίων, συνεχίζουν να συμβάλλουν στις οικονομίες μας σε όλα τα μέτωπα: μέσω της απασχόλησης, των φορολογικών εσόδων και των τεχνολογικών εξελίξεων". "Αν θέλουμε η ΕΕ να είναι παγκόσμιος ηγέτης στην ψηφιακή εποχή, δεν μπορούμε να αντέξουμε να χάσουμε το καλύτερο ταλέντο και τις πιο καινοτόμες εταιρείες μας. Χρειαζόμαστε ισχυρότερα επενδυτικά οχήματα, αξιόπιστες πολιτικές και περισσότερα κίνητρα που θα επιτρέπουν στις ευρωπαϊκές εταιρείες να ευδοκιμούν στην πατρίδα τους και να παραμένουν μέρος του ευρωπαϊκού τοπίου καινοτομίας και ΑΕΠ", κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΑΤΕ. 


Πηγή: Capital.gr

Γίνετε συνδρομητής της Funding Gate και αποκτήστε πρόσβαση σε όλα τα σημαντικά νέα στον τομέα της επιχειρηματικής χρηματοδότησης και υποστήριξης, σε αποδελτιωμένες προσκλήσεις επιδοτούμενων προγραμμάτων και σε αυτοματοποιημένους ελέγχους επιλεξιμότητας για το πελατολόγιο σας, πατώντας εδώ.