Στα πλαίσια Εκδήλωσης Διαβούλευσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δημοσιεύθηκε το προσχέδιο της πρόσκλησης της Δράσης «Ενίσχυση επιχειρήσεων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για έρευνα και καινοτομία» (Δράση RSO1.1.α). 

Η Δράση χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία, Θράκη» 2021-2027 και ειδικότερα στο πλαίσιο της Προτεραιότητας 1: «Προώθηση επιχειρηματικότητας και καινοτομίας», του Στόχου Πολιτικής 1: «Προώθηση επιχειρηματικότητας και καινοτομίας» και του Ειδικού Στόχου RSO1.1 «Ανάπτυξη και ενίσχυση των ικανοτήτων έρευνας και καινοτομίας και αξιοποίηση των προηγμένων τεχνολογιών».

Σκοπός της Δράσης είναι η ενίσχυση υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων (ΜΜΕ) επιχειρήσεων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Π-ΑΜΘ) να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια έρευνας-καινοτομίας (πράξεις) που εντάσσονται σε προτεραιότητες τομέων της στρατηγικής RIS3 στην Π-ΑΜΘ, για τους οποίους έχουν πραγματοποιηθεί εργαστήρια επιχειρηματικής ανακάλυψης, ήτοι: 

α. υλικά, κατασκευές και βιομηχανία, 

β. αγροδιατροφική αλυσίδα, 

γ. αειφόρος ενέργεια, 

δ. ψηφιακές τεχνολογίες (ΤΠΕ), συμπεριλαμβανομένων και των ΤΠΕ στον τομέα «Τουρισμός, Πολιτισμός και Δημιουργικές Βιομηχανίες»,

προκειμένου να προχωρήσουν στην παραγωγή νέων, ή καινοτόμων, ή βελτιωμένων προϊόντων και υπηρεσιών, υψηλής προστιθέμενης αξίας, ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και να βελτιωθεί η θέση των επιχειρήσεων της Π-ΑΜΘ στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της Δράσης ενισχύονται πράξεις επιχορηγούμενου προϋπολογισμού από 100.000€ έως 300.000€. Στο πλαίσιο της παρούσας Δράσης, και σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 651/2014 (άρθρο 2), περιλαμβάνεται η ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων που αφορούν σε έργα έρευνας και ανάπτυξης και ειδικότερα σε: 

- Βιομηχανική έρευνα, 

- Πειραματική ανάπτυξη. 

Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο της παρούσας Πρόσκλησης δεν είναι επιλέξιμα τα επενδυτικά σχέδια που αφορούν σε Βασική Έρευνα (αναλυτικοί ορισμοί δίνονται στο Κεφάλαιο 1: Πίνακας επεξήγησης γενικών όρων και συντμήσεων, της πρόσκλησης). Ο δικαιούχος (επιχείρηση) δύναται να υλοποιήσει πράξεις (επενδυτικά σχέδια έρευνας-καινοτομίας) είτε μέσω σύμβασης με ερευνητικούς φορείς, είτε με τα ερευνητικά τους τμήματα. Σε περίπτωση υπεργολαβίας, το τμήμα της πράξης επί συμβάσει, δύναται να εκτελείται από οργανισμούς έρευνας και διάδοσης γνώσεων όπως: 

1. ΑΕΙ (Πανεπιστήμια, Τ.Ε.Ι.), Δημόσια Ερευνητικά Κέντρα ή Ινστιτούτα, 

2. Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα και Κέντρα Τεχνολογικής Έρευνας των ΤΕΙ, 

3. Εξειδικευμένες Επιχειρήσεις με αποδεδειγμένη εμπειρία στο αντικείμενο του έργου, ή 

4. Φυσικά Πρόσωπα με αποδεδειγμένη εμπειρία στο αντικείμενο του έργου. 

Σε κάθε περίπτωση δικαιούχος της πράξης παραμένει η επιχείρηση, έχοντας την ευθύνη για την άρτια υλοποίηση της πράξης, με τον ορισμό κατάλληλου επιστημονικού υπευθύνου.

Η ένταση ενίσχυσης διαμορφώνεται ανάλογα με την κατηγορία της έρευνας και το μέγεθος της επιχείρησης, όπως ορίζει ο παρακάτω πίνακας:

Γίνετε συνδρομητής της Funding Gate και αποκτήστε πρόσβαση σε όλα τα σημαντικά νέα στον τομέα της επιχειρηματικής χρηματοδότησης και υποστήριξης, σε αποδελτιωμένες προσκλήσεις επιδοτούμενων προγραμμάτων και σε αυτοματοποιημένους ελέγχους επιλεξιμότητας για το πελατολόγιο σας, πατώντας εδώ.