Από Funding Gate σε Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2024
Κατηγορία: NEA

Θεοδωρικάκος: Αυτοί είναι οι πυλώνες του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας - Στόχος η βιώσιμη ανάπτυξη για όλους

 Τους πυλώνες του νέου παραγωγικού μοντέλου για την Ελλάδα παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, στην ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα: "Παραγωγικός μετασχηματισμός, ενίσχυση των επενδύσεων και της βιομηχανίας, για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα", παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Η εν λόγω παρουσίαση έγινε στην Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου.

«Το στοίχημά μας είναι να μετατρέψουμε αυτή τη δεκαετία στην περίοδο του επιτυχημένου παραγωγικού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας με ισχυροποίηση της βιομηχανίας και αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων. Συνεπώς, ο στόχος που υπηρετούμε είναι ανάπτυξη για όλους, παραγωγική ανάπτυξη παντού, βιώσιμη και διατηρήσιμη. Και η ανάπτυξη απαιτεί επενδύσεις, διευκόλυνση και στήριξη της επιχειρηματικότητας. Και συνεχή προσαρμογή στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τάκης Θεοδωρικάκος, που αναφέρθηκε και στο διπλό στοίχημα της σύγκλισης: «τη σύγκλιση των εισοδημάτων και του επιπέδου ζωής των Ελλήνων με τον μέσο όρο των Ευρωπαίων πολιτών και ταυτόχρονα τη μείωση στο εσωτερικό των περιφερειακών, των ενδοπεριφερειακών και των κοινωνικών ανισοτήτων».


Ο κύριος Θεοδωρικάκος τόνισε πως το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρά σε «άμεση εξειδίκευση της εθνικής στρατηγικής για τη βιομηχανία», η οποία είναι στο επίκεντρο του σχεδίου αυτού, «γιατί αυτό συμβάλει στο να γίνει πιο ανθεκτική η οικονομία μας στις κρίσεις, να είναι πιο συμπαγής και σταθερή η τροχιά της ανάπτυξης». Και πρόσθεσε:

«Επικεντρωνόμαστε σε κρίσιμους τομείς, όπως ο καθετοποιημένος μεταποιητικός αγροδιατροφικός τομέας -ο οποίος ενισχύεται με το πακέτο 600 εκατ. που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ- η φαρμακοβιομηχανία και βιοτεχνολογία αιχμής, η παραγωγή εξοπλισμού για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή εξοικονόμηση, η κυκλική οικονομία, η ναυπηγοεπισκευή που θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε και να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις, οι εφαρμογές λογισμικού, τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και η αμυντική βιομηχανία και ρομποτική, και οι μονάδες έρευνας και ανάπτυξης προϊόντων».

Όπως είπε, η έμφαση στο νέο παραγωγικό μοντέλο δίνεται στους εξής τομείς:

  1. Πρώτον, βελτιώνουμε περαιτέρω το επιχειρηματικό περιβάλλον, στόχο που εξειδικεύεται σε παρεμβάσεις για την περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας και τη βελτίωση των υποδομών.
  2. Δεύτερον, αναπτύσσουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία και κίνητρα για τις επενδύσεις με έμφαση στις μεγάλες επενδύσεις και τις περιφέρειες που μειονεκτούν.
  3. Τρίτον, επενδύουμε σε κίνητρα για περισσότερη καινοτομία και έρευνα.

Σε σχέση με τον πρώτο στόχο, ο Τάκης Θεοδωρικάκος σημείωσε πως «με θεσμικές παρεμβάσεις επιχειρούμε νέο ισχυρό χτύπημα στην γραφειοκρατία», λέγοντας πως μετά την «ανάπτυξη ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για την ψηφιοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και εποπτείας - η οποία εγκαινιάζεται σε λίγες ημέρες- στο πλαίσιο μεταρρύθμισης που συντονίζει η ΓΓΒ, περνάμε στο δεύτερο κύμα αλλαγών ενάντια στη γραφειοκρατία: στόχος μας είναι η μείωση εντός της διετίας κατά τουλάχιστον 25% του διοικητικού γραφειοκρατικού βάρους για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις με την κατάργηση 15 χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών».

Και πρόσθεσε: «Προτεραιότητά μας είναι η ακόμη μεγαλύτερη διευκόλυνση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εντός βιομηχανικών πάρκων με την ίδια (σ.σ. με την πρώτη τετραετία) μεταρρυθμιστική λογική: πρώτα αδειοδοτώ, μετά ελέγχω και στις οικοδομικές και περιβαλλοντικές άδειες». «Ταυτόχρονα», είπε, «υλοποιούμε ένα πρόγραμμα αναβάθμισης υποδομών σε 20 βιομηχανικά πάρκα με 90 εκατ. ευρώ, τα 45 είναι από το υπουργείο Ανάπτυξης και το πρόγραμμά του στο RRF. Χρηματοδοτούμε με 33 εκατ. ευρώ την ανάπτυξη του εμβληματικού Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς "ThessINTEC" στη Θεσσαλονίκη και με 13,2 εκατ. ευρώ τον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να πραγματοποιήσει επενδύσεις για την ενίσχυση των ενεργειακών υποσταθμών και την αποθήκευση ενέργειας σε εννέα πάρκα. Ο στόχος μας είναι να αυξήσουμε αυτό το πρόγραμμα με άλλα 20 εκατ. ευρώ».

Στο επίκεντρο έρχεται και το πρόγραμμα logistics, για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Ο Τάκης Θεοδωρικάκος τόνισε πως «σχεδιάζουμε και προχωράμε στη δημιουργία δύο νέων logistics centers, ένα στην Αθήνα στο Θριάσιο και ένα στη Θεσσαλονίκη στην περιοχή του πρώην στρατοπέδου Γκόνου, με σκοπό τη μετεγκατάσταση σε αυτά μεγάλου αριθμού εταιρειών μεταφοράς που θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση κεντρικών οδικών αρτηριών και τη βελτίωση της κίνησης στις δύο πόλεις. Είναι σε εξέλιξη οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες από το ΤΑΙΠΕΔ προϋπολογισμού 150 και 300 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Παράλληλα, εξετάζονται άλλες περιοχές σε όλη την Ελλάδα όπως οι χώροι των λιμανιών σε Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Πάτρα, Κόρινθο, Ηγουμενίτσα αλλά και οι Σέρρες».

Ως προς τον δεύτερο στόχο, την χρηματοδότηση μεγάλων επενδύσεων, με ζητούμενο να διοχετευθεί στην αγορά ποσό άνω 3 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια, είπε πως, χωρίς να τίθενται εν αμφιβόλω οι δημοσιονομικές υποχρεώσεις της χώρας και με τη χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων που προέρχονται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, «το βάρος πέφτει στις μεγάλες επενδύσεις, στις παραμεθόριες περιοχές, σε όλο το βόρειο τόξο της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και στη Θεσσαλία». Παρέθεσε, δε, και τον οδικό χάρτη για τα επόμενα 2,5 χρόνια, με βάση τον οποίο:

«Όλα αυτά τα καθεστώτα θα προκηρυχθούν Φεβρουάριο και Μάρτιο, οι αιτήσεις θα λήξουν Μάιο και Ιούνιο και τα οριστικά αποτελέσματα θα έχουν βγει τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2025. Και αντιστοίχως θα γίνει το 2026», τόνισε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Έμφαση δόθηκε και στη χρηματοδότηση των ανωτέρω επενδύσεων, αναφέροντας τους δύο πυλώνες:

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στους εξής τομείς, που επιδέχονται στήριξης από το υπουργείο:




Ως προς τον τρίτο στόχο (των κινήτρων για έρευνα και καινοτομία), τόνισε πως «επενδύουμε άνω του 300 εκατ. ευρώ σε κίνητρα για την έρευνα και την καινοτομία και ακόμη 350 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών των ερευνητικών και τεχνολογικών ινστιτούτων, από τα οποία τα 212 είναι από το RRF».

Και είπε ειδικότερα:


Πηγή: parapolitika.gr

Γίνετε συνδρομητής της Funding Gate και αποκτήστε πρόσβαση σε όλα τα σημαντικά νέα στον τομέα της επιχειρηματικής χρηματοδότησης και υποστήριξης, σε αποδελτιωμένες προσκλήσεις επιδοτούμενων προγραμμάτων και σε αυτοματοποιημένους ελέγχους επιλεξιμότητας για το πελατολόγιο σας, πατώντας εδώ.